شناسایی و اصلاح موانع درونی
گفتیم که برای دستیابی به اهداف ابتدا باید منابع و امکانات درونی خود را بشناسیم و پس از آن درصدد پرورش و تقویت آنها برآییم. اما در قدم بعدی، اکنون باید موانع و مشکلات خود را شناسایی کرده و آنها را از پیش روی خود برداریم. باید بپذیریم که در مسیر حرکت به سوی خواستهها و اهداف، موانع و دستاندازهایی وجود دارد که میتواند حرکت ما را کند و مختل سازد و بهندرت میتوان کسی را یافت که در این مسیر با مانعی مواجه نشده باشد. اما این موانع کداماند؟ متأسفانه وقتی از افراد خواسته میشود که مشکلات و موانع خود را نام ببرند، بلافاصله عمدتاً به مشکلات بیرونی اشاره میکنند و آنها را دلیل ناکامی خود عنوان میکنند. مثلاً از نداشتن سرمایه و منابع مالی، شرایط بد اقتصادی و بازار کار و عدم حمایت خانواده نام میبرند. اگرچه ما نمیخواهیم به طور کلی منکر موانع بیرونی شویم و آنها را ندیده بگیریم، اما واقعیت این است که آن قدر که موانع درونی عامل جدی و تأثیرگذاری برای عدم موفقیتمان بوده، مشکلات بیرونی و خارجی تأثیرگذار نبوده است. موانع درونی یعنی صفات، رفتارها و عادات بد ناهنجاری که کم و بیش در ما وجود دارد. در واقع برای شناسایی موانع درونی باید این سوال را از خود بپرسیم که چه رفتارها و خصلتهای منفی در من وجود دارد که مانع موفقیت من بوده است؟ حتی اگر شما خود را فردی موفق میپندارید، از خود بپرسید چه صفت منفی درونی مانع موفقیت پیش از این من بوده است. معمولاً افراد در نوشتن موانع درونی مقاومت به خرج میدهند واصرار دارند که مشکلات خانواده و محیط و جامعه را علت اصلی ناکامیهایشان بیان کنند. این گروه معمولاً انگشت اشاره خود را به سوی این و آن میگیرند که تقصیر دیگران بوده است. در صورتی که اتفاقاً چهبسا بزرگترین مانع اینها همین باشد که تقصیر را به گردن دیگران می اندازند. اگرچه موانع درونی و خصلت های منفی فراوانند، اما به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
1.تنبلی:
اگر با خود صادق باشیم می بینیم که آنقدر که تنبلی و سستی و امروز و فردا کردنهایمان مانع رشدمان بوده، موانع بیرونی مؤثر نبوده است.
2.لجبازی:
یکیدیگر از موانع درونی لجبازی است که در مقام تلافی و انتقام میخواهیم بدی را با بدی پاسخ دهیم.کم نبودند کسانی که از سر لجبازی با والدین خود نماز،درس و تحصیل و یا کار و شغل خود را رها کردند.
3. عجله:
یکی از موانع درونی برخی عجولبودن است. کسانی که در تصمیمگیریها و انتخابها بدون بررسی جوانب و عواقب و صرفاً از سر هیجان اقدام میکنند.
4.عجب و خودپسندی:
و این همان صفتی است که مانع آن میشود که انسان مشورت کند، مشورتپذیر و نصیحتپذیر باشد و متواضعانه از درس و تجربه دیگران بهره بگیرد و باز اشاره کنیم به این فرمایش امیرالمؤمنین علیهالسلام که هر کس چهار صفت را از خود دور کند، ناگواری در زندگیاش نمیبیند: تنبلی، لجبازی، عجله و خودپسندی. اکنون قلم و کاغذی بردارید و صادقانه و منصفانه خود و گذشتهتان را بررسی کنید و بنویسید چه ضعفها و عادات رفتاری بدی در شما بوده که مانع رشد و موفقیتتان شده است. اینها را شناسایی کنید و برای اصلاح هر کدام از آنها به طور جدی اقدام کنید. جملۀ آخر؛ قبل از اینکه برای حرکت ماشین موفقیت، پایتان را روی پدال گاز فشار دهید مطمئن شوید که ترمز دستی بالا نباشد.